Az egészséges étkezésnek Japánban nagy kultusza van. Ez talán nem is annyira tudatosan alakult ki náluk, hanem sokkal inkább azért, mert alkalmazkodtak a földrajzi, társadalmi és történelmi körülményeikhez.
Hogy milyen társadalmi és történelmi háttere lehetett a bento dobozok, vagyis a házi készítésű, több fogásból összeállított, csinos műanyag vagy fadobozkában szállított ebédcsomagok megszületésének, azt nehéz megmondani, de egy biztos, hogy a bento Japánban fogalom, több millió darab fogy el belőle naponta! Bento ebédcsomagot kap az óvodás, az iskolás és a dolgozó apuka is, aki a munkahelyén, kollégáival együtt fogyasztja el az otthonról hozott ebédet. Sőt a legtöbb múzeumban külön szoba áll a látogatók rendelkezésére, hogy a bento csomag tartalmát elfogyaszthassák.
Mi az a bento?
A bento, vagy ahogyan még említik, o-bento csomagok kis doboza a több fogásból összeállított ebédet tartalmazza, mindenből egy keveset: legtöbbször főtt rizst, amelyet gyakran gombócokká, háromszöggé vagy szív alakúra formáznak; egy kis húst vagy halszeletet, esetleg tofut; többféle zöldséget, savanyúságot, zöldsalátát; pár szem gyümölcsöt és néha apró desszertet is adva mellé. A végeredmény egy vidám, gyakran színpompás kavalkád. A mutatós bento csomag a japán háziasszony dicsősége. A gyerekeknek készült tízóraicsomagot a mamák már-már kötelező jelleggel feldíszítik: a főtt rizsből mosolygó napocskát mintáznak, a virsliből polipot, rákot, a sajtot és a húst vagy a tofut pedig vidám figurás sütikiszúróval „formázzák”.
A minidobozok dizájnja már szinte művészi ággá nőtte ki magát: léteznek az egyszerű műanyag tárolódobozok mellett a gyermekek számára készült élénk színű állatfigurás dobozkák, laptop alakúak, vagy az igényesebbek számára készült autentikus, a gyarmatosítás korát idéző bambuszdobozok, vagy az ékszertartó dobozt utánzó lakkozott, többrekeszes változatok is.
A lakkozott külsejű, többrekeszes dobozkát (makunouchi bento) leginkább az exkluzívabb japán éttermek asztalain találjuk; a kouraku bento doboza többfunkciós, főleg kirándulásra, piknikre való. Az eki bento az utazóknak készült, és főként pályaudvarokon árusítják őket bentoautomatából.
Miért lehet hasznos számodra?
Ha elégedetlen vagy a munkahelyi menzával. Az egészségtelen táplálkozásunk oka a körülményeinkben rejlik, kapkodva eszünk, és nem válogatunk, csak gyorsan valamit az étterem étlapjáról. Pedig lenne más választásunk, mert milyen könnyedén irányíthatóvá válna saját magad és a családod egészséges táplálkozása, ha esténként összeállítanád a másnapi ebédcsomagot. Igaz, túl kell lépni azon a mentalitáson, hogy „ciki” az otthonról hozott ebéd!
Ideális fogyókúrázóknak. Így a munkahelyen vagy egy utazáskor is könnyedén tartható a speciális diéta. Ráadásul a megfelelő doboz méretével a mennyiség is kordában tartható.
Ajánlott vegetáriánusoknak. Főleg, ha már unják a sarki kifőzde rántott gombából és rántott sajtból álló kínálatát. A dobozolással változatosan összeállítható a másnapi ebéd, tofuval, szejtánnal, szójával.
Hogyan fogj hozzá?
Gyűjtsd be a szükséges eszközöket!
Sajnos még nem áll olyan mutatós „bentoeszközpark” a rendelkezésünkre, mint külföldön, és a műanyag tárolódobozok dizájnja között sincs nagy eltérés, de sebaj, majd megtöltjük tartalommal.
Különböző méretű kisebb-nagyobb műanyag tárolódobozok, maximum 1,5 literes űrtartalommal. Alkalmilag megfelel még a kiürült műanyag fagylaltosdoboz vagy egy korábbi ételrendelésből ránk maradt tálka is. Amire figyeljünk, hogy mikrosütőben melegíthető legyen.
Kisebb műanyag tálkák a körítés, zöldségek, savanyúság stb. szelektálására. Erre a célra egyébként nagyon jól megfelel egy-egy megüresedett mini-joghurtospohár vagy krémtúró tálkája stb.
Különálló szilikon muffinforma (egy csomag 6 darabot tartalmaz, egyesével; az ára kb. 600-800 forint körül van). Nagyon jól lehet benne salátákat, párolt zöldséget, gyümölcsöt tárolni, és többször felhasználható. De a natúr- és biokedvelők akár egy-egy nagyobb levél salátát is használhatnak ugyanerre a funkcióra.
Alufix muffintálka. Nem annyira rugalmas, mint a szilikon, de jól hasznosítható.
Néhány sütikiszúró forma a díszítés kedvéért, ha fel akarjuk dobni a hús vagy a rántott sajt, esetleg a tofu alakzatát.
Ne a látványra törekedj legfőképp, hanem az egészséges étrendre. Mindenképpen legyen a tálkában gabona, sok zöldség, saláta és gyümölcs. De a kedvenc olasz tésztádat sem kell azért nélkülöznöd, ha megkívánod, készítsd el és dobozold be, legfeljebb egészítsd ki egy kis natúr salátával. Spórolj időt magadnak! Az ételek elkészítésénél törekedj az egyszerűségre; a grillezéssel, párolással rövid idő alatt elkészülnek az ételek, és vitamintartalmuk is magasabb. Használj akár két serpenyőt is egyszerre, vagy egy nagyban párold, egymás mellett külön-külön a zöldségeket. Az ebédcsomagodat előző este is összállíthatod, de elkészítheted reggel is, ehhez azért érdemes a gabonaféléket (rizs, hajdina stb.) már előző este megfőzni. A gyakorlott japán háziasszonyok egyébként 20 percnél többet nem időznek a főzéssel és az összeállítással.
Szendvicsbento
Tartalma:
– tonhalkrémes, lenmagos barna kenyérből készült szendvics, tojásrántottával töltött lenmagos barna kenyér
koktélparadicsom
kaliforniaipaprika- és uborkacsíkok
A tonhalkrém összeállításához keverd össze egy natúr tonhalkonzerv tartalmát 80 g natúr krémsajttal, fél fej apróra vágott lila hagymával és egy mokkáskanál kapribogyóval.
Vega bento
Tartalma:
zöldséges bulgur
pirított tofumacik
almás lilakáposzta-saláta
pirított szójababcsíra
csokidarabkás muffin
mangókockák
A zöldséges bulgurhoz 2 dl bulgurt önts fel 4-5 dl forró vízzel, és lefedve pihentesd úgy 25 percig, amíg megpuhul. Egy evőkanál olajon piríts meg egy fej kockára vágott vöröshagymát, majd dobj rá konzerv-bébisárgarépákat. Fűszerezd zellerlevéllel. Amikor a bulgur megpuhult, csöpögtesd le az esetlegesen benne maradt nedvességtől, és keverd össze a pirított zöldségekkel.
A szójababcsírát egy percre pirítsd meg a zöldség visszamaradt „szaftjában”.
Az almás lilakáposzta-salátához kevés olajon fonnyassz meg egy fej csíkokra vágott lila hagymát, majd szórd rá a gyalult vörös káposztát. Párold néhány percig. Dobj hozzá egy almát gerezdjeire vágva, majd locsold meg a következő keverékkel: 2 evőkanál balzsamecet, 2 kiskanál méz, fél kiskanál mustár, 3 evőkanál olívaolaj.
A pirított tofumacikhoz vágj kb. egycentis csíkokat a tofukockából, és macifigurával szúrd ki. Pácold citromlé-szójaszósz egyenlő arányú keverékében, majd egy serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalán süsd át.
A csokidarabkás muffinhoz keverj össze 2 pohár (egyenként 2 decis) lisztet, egy kiskanál sütőport és egy csipet sót. Egy másik tálban keverj egy doboz joghurthoz két tojást, 1 dl olajat és 3 pohár barna cukrot, majd elegyítsd össze a két masszát. Szórj bele étcsokipasztillákat, és kanalazd papírkosárral bélelt muffinsütőbe. Előmelegített sütőben 15 perc alatt elkészül. 12 darab lesz belőle.
Kínai stílusú bento
Tartalma:
bundás csirkemelldarabok
főtt rizs sonkával, póréhagymával
kínaikel-saláta pirítva, szójaszósszal locsolva
párolt aszalt gyümölcsök
A bundás csirkemelldarabokhoz vágj nagyobb kockákra egy csirkemellet, pácold be egy evőkanál rizsbor és szójaszósz keverékében. Keverj össze 5 evőkanál lisztet, 3 evőkanál ékezési keményítőt, 2 evőkanál olajat, egy kiskanál sütőport, és öntsd fel egy deci hideg vízzel. Ebben forgasd meg a csirkedarabokat, és bő, forró olajban süsd ki.
A rizshez kevés olvasztott vajon fonnyaszd meg a karikára vágott póréhagymát és két-három szelet csíkokra vágott sonkát, majd keverd össze a főtt rizzsel.
A kínaikel-salátához vágd csíkokra egy kis fej kínai kel leveleit. Wokban forrósíts fel egy kevés olajat, dobj rá 2 gerezd zúzott fokhagymát és fél adag kis csilipaprikát apróra vágva. Pirítsd egy percig, majd szórd rá a kínai kelt. Párold meg, és locsold meg a következő keverékkel: fél narancs leve, 2 evőkanál rizsbor, egy evőkanál méz. Legvégül csepegtess rá fél kiskanálnyi szezámolajat.
|