Happoshu (szikrázó szellemek) egy kismalátájú sör, a Japán szeszesitalok egy adókategóriája, ami leggyakrabban egy sörhöz hasonló ital kevesebb, mint 67% malátatartalommal. Az alkoholtartalmú italt fogyasztók között népszerű, mert alacsonyabb az adója más, sörnek osztályozott italokhoz képest. Bár a happoshu gyakran kismalátájú sörön vagy sörhöz-hasonló terméken alapul, az olyan italokat, amik malátát tartalmaznak, szintén happoshuként kategorizálják.
Japán alkoholadórendszere a sörhöz hasonló malátát 4 kategóriába osztja, a malátatartalma alapján: 67% vagy magasabb; 50-67%; 25-50%; kevesebb mint 25%. Egy maláta-alapú alkoholtartalmú ital sörnek van titulálva, ha a malátakivonat súlya több mint 67%. Suntory bemutatkozása óta az 1994-es Hop Draft-on, a 65% malátát tartalmazó, piaci maláta tűnt fel, és nemrég a malátamentes sört helyettesítette.
A happoshu népszerűsége miatt csökkenő alkoholadóbevételt, a japán kormány végül megemelte az alacsony malátatartalmú sörök nemzeti adóját. 1996-ban az 50-67% malátát tartalmazó termékek adóját felemelték a sör árára. A sörfőzök kezdtek alkalmazkodni azáltal, hogy csökkentették termékeik malátatartalmát. Ma a legtöbb happoshu, ami 25%-nál kevesebb malátát tartalmaz, az alacsony malátatartalmú sörök legkevesebb adójú söreihez kategorizálták. Az utóbbi években a japán sörfőzök kibocsátottak tucatnyi kísérleti márkát, hogy növeljék a piaci részesedésüket. Ezek közül több egészséges terméket visznek piacra, csökkentett szénhidráttal. Egy másik tendencia, hogy használj malátamentes árpát, mint pl. Sapporo Mugi-jában a 100%-os Nama-shibori.
A sör ízesítésű italokat együttesen "a harmadik sör"-nek neveznek a médiatömeg által fejlesztették, hogy a happoshu-val versenyezzenek. Ezek az alkoholos termékek ahhoz a kategóriához tartoznak, amik nincsenek még nagyon megadóztatva. A "harmadik sörök" használhatók mint malátaalternatívaként, vagy a happoshu keverékeinek másfajta alkoholaként is. Amikor összehasonlítjuk a 350 ml-es aludobozos sört, a harmadik sör nevű márkával 10-25 yennel olcsóbbak mint a happoshu
|