A Pocky(Pokki) egy japn dessg. Tbb zben kaphat, legnpszerbb a csokold, illetve az eper zests, de van narancsos, vanlis, zld tes, alma joghurtos, krmsajtos is. A Pocky tulajdonkppen nem ms mint, stlan, kicsit vastag ropi, pudingba vagy telbevonba mrtva. Rendkvl npszr dessg Japnban s Dl-Kelet-zsiban, egyre tbb helyen kaphat Magyarorszgon is.
Az els Pockyt 1966-ban ksztettk, mely egy kenyr tsztbl kszlt plcika alak termk volt, amit csokoldba mrtogattak. 1971-ben az erdeti pocky mellett megjelenik a manduls zests, majd 1977-ben az eper z. Innetl mr szinte naponta jelent meg valamilyen j z a knlatban. A termk gyrtsi joga a japn Ezaki Glico Co. tulajdonban van. A Pocky legnagyobb rajongtbora Japn, ahol rginknt eltr, hogy melyik z a legkedveltebb pldl Naganban a szl, Hokkaidn a dinnye.
A pockyt nagyon sok orszgban lehet kapni, de a pocky nevet csak kevs helyen hasznljk. Kelet-zsia orszgaiban, Knban s Dl-Koreban Pepero nven, Angliban s Eurpban az Usban s Kanadban Mikado nven, Malajziban Rocky nven kaphat.A Pocky sem kerlhette el a knai melamin botrnyt, az Ezaki Glico bevizsgltatta a knban licenc alapjn kszl termket, amiben 43 ppm mennysg melamint talltak, amibl a megengedett legnagyobb mennysg 2,5 ppm lenne.
Csokis Pocky
400 g liszt
250 g margarin
125 g porcukor
1 tojs
A lisztet sszemorzsolod a margarinnal aztn, ha megvan hozzntd a tojst meg a porcukrot, sszegyrod tsztv. Ezutn gilisztkat csinlsz belle, amit kb 180 C kistsz, ha ksz bevoncsokit olvasztasz s belemrtogatod. Ezutn zsrpaprra vagy aluflira lehet pakolni a bemrtogatott plcikkat, amg meg nem szilrdl rajtuk a csoki. A csokit felcserlhetjk pl. eperpudingra, vagy brmilyen ms z pudingra.
|