Spenót japánosan:
35dkg spenót
5dkg vaj
4tojás
5gerezd fokhagyma
3evőkanál szójamártás
A spenótot a vajon teflon serpenyőben megfonnyasztjuk. Hozzákeverjük a mártást és az összevágott fokhagymát, majd tűzálló tálba tesszük, méghozzá úgy, hogy középen fészket hagyunk, amibe kis idő múlva tojásokat ütjük, tükörtojás-szerűen. Előmelegített sütőben 20percig sütjük.
Japán káposztasaláta:
40dkg fehérkáposzta
1csomó zellerlevél
2-3zöldpaprika
4evőkanál salátaecet
2evőkanál szójamártás
Szárított krizantémlevél
1sárgarépa
1fehérretek
1kígyóuborka
3szál csirág
1dl citromlé
A káposztát, paprikát, krizantémlevelet, sárgarépát, retket, kígyóubit, csirágot káposztagyalun lereszeljük, vagy késsel gyufaszál nagyságúra aprítjuk, minél vékonyabbra és finomabbra. Az apróra vágott zellerzöldet hozzátesszük, jól összekeverjük, enyhén megsózzuk, 10percig állni hagyjuk. A szóját, a citromlét, a salátaecetet összekeverjük és közvetlenül tálalás előtt a káposztára, öntjük. Húsok mellé tálaljuk.
Édes disznóhús japán módra:
50dkg sertéshús
4fej hagyma
4-5gerezd fokhagyma
6-7evőkanál paradicsompüré
6-7evőkanál szójamártás
3evőkanál méz
Cseresznyepaprika-krém
Bors
A zsírtalanított sertéshúst apró kockákra vágjuk, az összevágott hagymás kevés olajon megpirítjuk, majd beletesszük a húst. Közepes lángon, fedő alatt, sűrűn kevergetve pároljuk, közben pedig a szójamártással öntözgetjük, míg a hús meg nem puhul. Ekkor ráreszeljük a fokhagymát, belekeverjük a paradicsompürét, a paprikakrémet, a mézet és kevés borsot, majd tovább pároljuk, mindaddig, amíg szinte minden leve elfő és a húson a paradicsomos mártás pirosas-barnás burkot, nem képez. Rizzsel tálaljuk.
Rizs lazaccal
2 dl rizs
1 doboz lazac (szeletek)
1 citrom leve
1 kiskanál sáfrány
4 evőkanál salátaecet
1 kis fej hagyma
1 liter húsleves (kockából is lehet)
néhány szem olajbogyó
olaj a sütéshez
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon pirítjuk, felöntjük a húslével, ebbe tesszük a rizst. Mielőtt még teljesen megpuhulna, belekeverjük a sáfrányt és a salátaecetet. A rizs elkészülte után néhány percig hűlni hagyjuk. A lazacdarabokat vékony csíkokra vágjuk, és a kihűlőfélben lévő rizshez keverjük a citromlével együtt. Olajbogyóval díszítve tálaljuk.
Japán pörkölt:
10 dkg zöldborsó
1 liter zöldséges húsleves (kockából is jó)
0,5 dl fehér pálinka
5 evőkanál szójamártás
20 dkg tengeri hal
10 dkg főtt bambuszrügy (alaposan kimosott savanyúkáposztával helyettesíthető)
10 dkg fafülgomba (laskagomba)
1 szál bajtorján (szárított is jó)
15 dkg tengeri kagyló (nyers vagy konzerv)
1 kisebb sárgarépa
A gombár, a sárgarépát, a bambuszrügyet és a kiolvasztott tengeri halat összedaraboljuk, majd kevés olajon pároljuk. Nem sokkal utána hozzáadjuk a bojtorjángyökeret, szintén apróra vágva. A pálinkát és a zöldborsót elkeverjük a szójamártásban, ezt is hozzáöntjük, és amikor már majdnem elfőtt a leve, felöntjük a levessel. A végén kerül bele a kagyló, majd közepes lángon egészen elfőzzük a levét.
|