Elkészítés:
Tedd a rizst egy edénybe, töltsd meg hideg vízzel és finoman kevergesd a kezeddel. Folyasd le és ismételd meg 2-3 alkalommal, amíg a víz majdnem tiszta lesz.
Néhány percig hagyd folyó víz alatt a rizst.
Folyasd le jól 15-30 percig vagy tedd a rizst kimért vízbe egy rizsfőzőbe vagy serpenyőbe és hagyd 30 percig mielőtt főznéd.
Sushi ecet: Keverj össze ecetet, cukrot, sót amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A keverék elég meleg ahhoz, hogy a cukor feloldódjon és kicsit enyhébbé teszi az ecetet. Tedd félre amíg nem kell.
Rizsfőzés rizsfőzőben: Mérd ki a rizst egy rizscsészében. Öblítsd a rizst majd tedd a rizsfőzőbe és adj hozzá vizet addig, amíg a jel mutatja a főző belsejébe. Fedd le és kapcsold be. Mikor automatikusan átvált teljes főzésre, hagyd hogy végezzen, 10 perc.
Rizsfőzés serpenyőben: Egy közepes serpenyőben tegyél rizst és vizet, hogy felforrjon. Vedd lejjebb a hőfokot, párold, fedd le alacsony hőfokon hagyd, amíg a rizs teljesen nem szívja magába a vizet, 12-15 perc.
Kapcsold le a tűzhelyt és várj 10-15 percet amíg a főzés végbemegy. Feljegyzés: A rizst mikrohullámú sűtőben vagy bambuszfőzőben is tudják főzni.
Szedd ki a rizst egy nagy lapos, nem fémes tányérbe vagy tálba.
Használj rizsszedőt vagy egy fakanalat, 45 fokban vágd el a rizst és önts rá sushi ecetet, majd egyenletesen oszlasd el. Nem fog az összes ecet kelleni.
Vágd tovább egy négyzetre, és kavargasd a rizst kívülről befelé.
Legyezd a rizst, úgy hogy szobahőmérsékletű legyen, 5-8 percig kavargasd. A főzés jó ízt, szerkezetet és csillogást ad a rizsnek. Ha a rizs túl hideg lesz, megkeményedik; ne hűtsd.
Fedd le egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki a rizs, miközben a sushit csinálod. Vagy, hagyd benn a tapadásmentes rizsfőzőben.
|