Elkszts:
Tedd a rizst egy ednybe, tltsd meg hideg vzzel s finoman kevergesd a kezeddel. Folyasd le s ismteld meg 2-3 alkalommal, amg a vz majdnem tiszta lesz.
Nhny percig hagyd foly vz alatt a rizst.
Folyasd le jl 15-30 percig vagy tedd a rizst kimrt vzbe egy rizsfzbe vagy serpenybe s hagyd 30 percig mieltt fznd.
Sushi ecet: Keverj ssze ecetet, cukrot, st amg a cukor teljesen fel nem olddik. A keverk elg meleg ahhoz, hogy a cukor felolddjon s kicsit enyhbb teszi az ecetet. Tedd flre amg nem kell.
Rizsfzs rizsfzben: Mrd ki a rizst egy rizscsszben. bltsd a rizst majd tedd a rizsfzbe s adj hozz vizet addig, amg a jel mutatja a fz belsejbe. Fedd le s kapcsold be. Mikor automatikusan tvlt teljes fzsre, hagyd hogy vgezzen, 10 perc.
Rizsfzs serpenyben: Egy kzepes serpenyben tegyl rizst s vizet, hogy felforrjon. Vedd lejjebb a hfokot, prold, fedd le alacsony hfokon hagyd, amg a rizs teljesen nem szvja magba a vizet, 12-15 perc.
Kapcsold le a tzhelyt s vrj 10-15 percet amg a fzs vgbemegy. Feljegyzs: A rizst mikrohullm stben vagy bambuszfzben is tudjk fzni.
Szedd ki a rizst egy nagy lapos, nem fmes tnyrbe vagy tlba.
Hasznlj rizsszedt vagy egy fakanalat, 45 fokban vgd el a rizst s nts r sushi ecetet, majd egyenletesen oszlasd el. Nem fog az sszes ecet kelleni.
Vgd tovbb egy ngyzetre, s kavargasd a rizst kvlrl befel.
Legyezd a rizst, gy hogy szobahmrsklet legyen, 5-8 percig kavargasd. A fzs j zt, szerkezetet s csillogst ad a rizsnek. Ha a rizs tl hideg lesz, megkemnyedik; ne htsd.
Fedd le egy konyharuhval, hogy ne szradjon ki a rizs, mikzben a sushit csinlod. Vagy, hagyd benn a tapadsmentes rizsfzben.
|