A curry Japnban hatalmas npszersgnek rvend. Knnyen elrhet minden tteremben s szmos boltban is, gy akr otthon is elkszthet. A curry ltalban rizzsel tlaljk, gy sokszor hallani a kare raisu kifejezst.
Alapveten a curry Indibl szrmazik, de az eurpaiak kitalltk a curry port, gy a laikusok is elkszthetik anlkl, hogy megtanulnnk a fszerkeverk ellltst. Ezt a formt vezettk be Japnban is a Meiji idszak sorn.
A japn curry hozzvali a kvetkezek: krumpli, rpa, hagyma s hs. A szsz maga ltalban porbl kszl. A tipikus japn curry desebb s kevsb csps, mint az indiai vltozat.
A hs gyakran serts vagy marha, amit eltr az indaitl mivel ott csirkbl vagy brnybl kszl. Kelet-Japnban a serts npszer, mg Nyugat-Japnban a marha a gyakoribb.
Egsz Japnban szolglnak fel curryt, vannak azonban kifejezetten erre specializldott ttermek, melyek leginkbb vastllomsokon s az zleti negyedekben tallhatak meg.
A curryt nyugaton is hasznlt kanllal fogyasztjk, s gyakran ksri az telt a fukujizuke (enyhn des savanysg mix) vagy a rakkyo (pcolt japn hagyma).
A curry npszersge egszen a japn otthonokig terjedt. Az otthoni elkszts sorn elszr a hst s a zldsgeket fzik majd, ezutn hozz adjk a curry port. Termszetesen van ennl egyszerbb mdja is az elksztsnek, ugyanis mr rulnak elrecsomagolt tasakokat, melyekhez mr hozz van adva a zldsg s a hs is.

|