A curry Japánban hatalmas népszerűségnek örvend. Könnyen elérhető minden étteremben és számos boltban is, így akár otthon is elkészíthető. A curry általában rizzsel tálalják, így sokszor hallani a kare raisu kifejezést.
Alapvetően a curry Indiából származik, de az európaiak kitalálták a curry port, így a laikusok is elkészíthetik anélkül, hogy megtanulnánk a fűszerkeverék előállítását. Ezt a formát vezették be Japánban is a Meiji időszak során.
A japán curry hozzávalói a következőek: krumpli, répa, hagyma és hús. A szósz maga általában porból készül. A tipikus japán curry édesebb és kevésbé csípős, mint az indiai változat.
A hús gyakran sertés vagy marha, amit eltér az indaitól mivel ott csirkéből vagy bárányból készül. Kelet-Japánban a sertés népszerű, míg Nyugat-Japánban a marha a gyakoribb.
Egész Japánban szolgálnak fel curryt, vannak azonban kifejezetten erre specializálódott éttermek, melyek leginkább vasútállomásokon és az üzleti negyedekben találhatóak meg.
A curryt nyugaton is használt kanállal fogyasztják, és gyakran kíséri az ételt a fukujizuke (enyhén édes savanyúság mix) vagy a rakkyo (pácolt japán hagyma).
A curry népszerűsége egészen a japán otthonokig terjedt. Az otthoni elkészítés során először a húst és a zöldségeket főzik majd, ezután hozzá adják a curry port. Természetesen van ennél egyszerűbb módja is az elkészítésnek, ugyanis már árulnak előrecsomagolt tasakokat, melyekhez már hozzá van adva a zöldség és a hús is.
|